Türkiye Büyük Millet Meclisi adına bu yıl 59’uncusu düzenlenen ve safkan Arap atları için Triple Crown’ın ilk ayağını oluşturan koşu, 8 Mayıs Cumartesi günü 75. Yıl Ankara Hipodromu’nda gerçekleşti.

8 Mayıs Cumartesi günü Ankara 75.Yıl Hipodromu'nda 1600 metre çim pistte yapılan GR-1 Türkiye Büyük Millet Meclisi Koşusu'na 13 safkan katılım gösterdi. Startla birlikte koşunun liderliğini OĞLUM SERKAN aldı ve koşuya yüksek tempo verdi. KARAMUSTAFA ve HIZLI AHMET 1 boy starta kalmaları koşunun temposunun yüksek olması her iki safkanın lehine oldu. 1000 metre startı geçilirken liderliği OĞLUM SERKAN, 5 boy farkla koruması OĞUZBOYLU beşinci durumda hafif teşvikleri Karataş ile koşuyu takip etmesi 9.durumda en kolay Barış Kurdu'nun elinde çok sermaye olan HIZLI AHMET koşuyu fazla zorlanmadan takip etti. Son 800 geçilirken binicisi o kadar rahat bir tempoda koşuyu takip etmesi % 70 bu koşuyu ben kazanıcak diyordu. KARAMUSTAFA, 11.durumda bariyer dibinde kolay tempoda koşuyu takip etmesi G.Kocakaya koşunun temposuna göre kısa sprinti ile kazanma başarısı planları yapması apaçık belli etti. Son virajı HIZLI AHMET sekizinci dönmesi safkanların dışına el oynatmadan çıkması %100 son 400'de koşuyu kazanacağı belli oldu. 3,5 boy farkla 1.44.44'lük derecesi ve jokeyi Barış Kurdu ile kazanırken, son 800: 0.52.08 oldu. Barış Kurdu, HIZLI AHMET ile ikinci kez GR-1 kazandı. İkinci boşlukta KARAMUSTAFA jokeyi Gökhan Kocakaya ile oldu. Atlar fotoyu geçtikten sonra Gökhan Kocakaya atın üstünde Barış Kurdu'yu el ele tutuşarak tebrik etti.

Ankara yarış sezonunun ilk Grup 1 mücadelesi, 4+ yaşlı 13 safkan Arap atının katılımıyla 1600 metre mesafede çim pistte koşuldu. Sultansuyu Tarım İşletmeleri tarafından yetiştirilen ve Mustafa Arıcı’nın sahibi olduğu Hızlı Ahmet (Özgünhan - Arcivan / Atak) jokeyi Barış Kurdu idaresinde bu önemli sınavdan zaferle ayrıldı. Başol Özgür’ün antrene ettiği al at, bir boy geç başladığı koşuyu, son 200’de dıştan sergilediği ataklarla önde tamamlamayı başarırken, jokeyi Barış Kurdu ise kariyerinin ilk TBMM Koşusu galibiyetine imza atmış oldu. Bu sonuçla ikinci G1 zaferini hanesine yazdıran Hızlı Ahmet, kariyerindeki toplam Grup koşu galibiyetlerini ise yediye yükseltti.

Arap atları için Triple Crown’ın (Üçlü Taç) ilk ayağını kazanan 4 yaşındaki safkan, 25 Temmuz’daki Niğbolu Koşusu ve 19 Eylül’deki Veliefendi Koşusu’nu da kazanırsa Triple Crown yapmış olacak ve sahibine ekstra 1.680.000 TL ikramiye kazandıracak.

Geçen yılın galibi olan, Deniz Kurtel’e ait Karamustafa (Caş - Akay / Bilgin) jokeyi Gökhan Kocakaya’yla tabelanın ikinci basamağında yer alırken, Fahriye Arslan’ın sahibi olduğu Oğuzboylu (Anka - Betül / Antepli) Halis Karataş’la üçüncü, Hülya Şimşek’e ait Cevher (Bilgin - Mahsuse.45 / Albatur) de Mehmet Akyavuz’la dördüncü oldu. Deniz Kurtel ekürisine ait diğer safkan Şenhan (Altaha - Songülhanım / Albatur) ise Tolga Yıldız idaresinde beşinci olarak tabelayı tamamladı

Kazanan Hızlı Ahmet için koşudaki bitiriş derecesi 1.44.44 olarak kayıtlara geçerken, farklar 3,5 Boy - 1,5 Boy - 3 Boy - 5 Boy şeklinde sonuçlandı.

Yarışçılığımızın önemli koşularından biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi koşusu 1959 yılından itibaren düzenlenmektedir.

1600 metre çim pistte koşulmakta olan Türkiye Büyük Millet Meclisi koşusu 2003 yılında kum pistte koşulmuş olup, 1981, 1982, 1983 ve 1984 yıllarında ise koşulmamıştır.

Bu önemli koşunun ilkini B.İzgi’nin sahibi olduğu Birnisan isimli safkan jokey Mehmet Emin Özdekli ile kazanmıştır.

Nafiye Caf’a ait Satvet isimli safkan 1972, 1973 ve 1974 yıllarında, Nurbiye Gülerce'ye ait Yavuzhan isimli safkan ise 1995, 1996 ve 1997 yıllarında bu koşuyu 3 kez üst üste kazanma başarısını göstermişlerdir.

Halis Karataş 8 birincilik ile bu koşuyu en fazla kazanan jokeydir.